Ortaş Botanik & Peyzaj http://sivaspeyzaj.com.tr Doğa için doğal olan Fri, 14 Dec 2018 08:08:02 +0000 tr-TR hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.14 http://sivaspeyzaj.com.tr/wp-content/uploads/2017/11/cropped-Untitled-1-1-32x32.jpg Ortaş Botanik & Peyzaj http://sivaspeyzaj.com.tr 32 32 Açık köklü meyve fidanları http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/03/22/acik-koklu-meyve-fidanlari/ http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/03/22/acik-koklu-meyve-fidanlari/#respond Thu, 22 Mar 2018 12:01:27 +0000 http://sivaspeyzaj.com.tr/?p=1709 Devamını Oku …]]>

 

Açık köklü meyve fidanı nedir? Fidanlar aşı yerleri dışarıda kalacak şekilde toprağa gömülü halde bulunur. Bu durum bitkinin kurumaması için yapılır. Aralık-nisan aylarında köklü olarak satışa sunulur ve nisan-mayıstan itibaren sürgün vermeye başlar.

 

 

Maliyeti az olduğundan daha çok tercih edilir.  Fidan alınırken yetkili kişi tarafından taç ve kök budaması yapılır. Budamadaki amaç ise bitkinin daha ilk zamanlar kök yapısının gelişmesini sağlamaktır. Taç budaması ise bitkilerin gün ışığından daha fazla yararlanabilmesi içindir. Bu budama sayesinde fidan dikildiği yere daha iyi adapte olur.

 

 

Açık köklü meyve fidanlarının özellikle sertifikalı olması gerekmektedir. Sivas Ortaş ailesi olarak bünyemizde bulunan tüm açık köklü meyve fidanlarımız Tarım Bakanlığından onaylı, sertifikalıdır.

Sivas’ta sertifikalı açık köklü meyve fidanları bulabileceğiniz tek adres olup tüm fidanlarımızı göremeye sizleri bekliyoruz.

]]>
http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/03/22/acik-koklu-meyve-fidanlari/feed/ 0
Mazı nasıl bir bitkidir? http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/20/mazi-nasil-bir-bitkidir/ http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/20/mazi-nasil-bir-bitkidir/#respond Sat, 20 Jan 2018 12:37:14 +0000 http://sivaspeyzaj.com.tr/?p=1676 Devamını Oku …]]>

 

Mazı : Thuja

Alem: Plantae
Bölüm: Pinophyta
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
Aile: Cupressaceae
Cins: Thuja

 

 

Mazı bitkisini Sivas’ta özellikle birçok yerde görebilirsiniz. Genelde çit bitkisi olarak kullanılsa da tekli veya grup halinde de görebilirsiniz. Herdem yeşildir. 5-7 adet türü vardır. Dalları yassı, yana veya yukarı yönelmiştir. Mazılar genellikle dar piramit şeklinde olur. Yaprakları pulsu yapıdadır. Ilıman iklimleri sever. Donlara karşı dayanıklıdır. Nemli, kireçli ve kumlu topraklardan hoşlanır. Geçirgen toprakları sever.

 

 

Peyzajda sıkça kullanılır. Açık alanlarda, park ve bahçelerde taş bahçelerinde tek, grup ve çit bitkisi olarak kullanılır. Budamaya elverişlidir. Bahçeniz çok rüzgar alıyor ise rüzgar kırıcı olarak kullanabilirsiniz. Donlara ve soğuğa dayanıklı olması Sivas’ta rahatlıkla bahçelerinize dikebileceğiniz anlamına geliyor. Her mevsim yeşil kalmasından dolayı da Sivas’ta sıkça tercih edilir. Sivas’ta olan cinsleri ise Thuja occidentalis yani Batı mazısı bir diğeri ise Thuja orientalis Doğu mazısıdır. Bu iki tür de Donlara karşı dayanıklıdır. Bu sayede Sivas’ta kolaylıkla yetişmektedir.

]]>
http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/20/mazi-nasil-bir-bitkidir/feed/ 0
Kara çam http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/16/kara-cam/ http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/16/kara-cam/#respond Tue, 16 Jan 2018 14:07:08 +0000 http://sivaspeyzaj.com.tr/?p=1671 Devamını Oku …]]> Kara çam : Pinus nigra

Alem: Plantae
Bölüm: Gymospermae
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
Aile: Pinaceae
Tür: Pinus
Cins :Pinus nigra

 

 

 

Bu ağaç ülkemizin birçok yerinde doğal olarak yetişmektedir. Sivas’ta da bolca bulunmaktadır. Coğrafi olarak geniş yayılışa sahip çam türü olan karaçam ülkemizde 400-2100 m yükseltilerde yer alır.Yaşlı gövdesi derin çatlaklı, kalın ve boz renkli kabukları vardır. 40 m kadar boy, 1 m den çok çap yapabilen silindir biçiminde düzgün gövdeye sahiptir. Tepe yapısı, azman yapmaya eğilimli olduğu halde, yüksek mıntıkalarda ve sık meşcerelerde dar ve küçüktür. Gençlikte büyümesi çabuktur.Toprak istekleri bakımından çok seçici değildir. Her türlü toprağa uyum sağlar. Dona ve kuraklığa dayanıklıdır. Bu sayede Sivas’ta kolayca yetişebilir.

]]>
http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/16/kara-cam/feed/ 0
Sivas’ta dikebileceğiniz alternatif ağaçlar http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/11/sivasta-dikebileceginiz-alternatif-agaclar/ http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/11/sivasta-dikebileceginiz-alternatif-agaclar/#respond Thu, 11 Jan 2018 14:58:47 +0000 http://sivaspeyzaj.com.tr/?p=1630 Devamını Oku …]]> Bu yazımda sizlere bahçenize dikebileceğiniz güzel yapraklı ağaçlardan bahsedeceğim. Sivas’ın hava şartları göz önüne alırsak malumunuz her bitki yaşamıyor. Yeni bir bahçe veya evinizin bahçesine eklemeler yapacaksanız ve Sivas iklimine uygun ağaçlar hangileri neler yetişir gibi sorularınızı bu yazımda cevaplıyor olacağım. Öncelikle sunu belirtmeliyim ki her ağaç Sivas’ta yetişmiyor. Yetişen türlerden size tanıtacağım.

 

 

İğde: Eleagnus

Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Familya: Eleagnaceae
Cins: Eleagnus sp.

 

 

 

Bilimsel adı Eleagnus olan bitkinin Türkçesi iğdedir. 40 tane kadar türü olan bu bitkinin ülkemizde Eleagnus angustifolia doğal olarak yetişir. Çalı formunda da bulabilirsiniz. Yaprakları sarmal, üzerleri gümüş renkli tüyleri vardır.  Çiçekleri çan şeklindedir ve kokuludur. Haziran ayında çiçek açar. Meyvesinin yenilebilir olduğunu biliyorsunuzdur. Güneşli ve gölgeli alanları sever. Süzek toprak sever ama kireçli topraklarda da yetişebilir. Donlara karşı dayanıklı olması bizim için en önemli nokta. Bu sayede Sivas’ta kolayca kullanılabilir.

 

 

 

Ihlamur: Tilia tomentosa

Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Malvales
Aile: Tiliaceae
Cins: Tilia

 

Bilimsel adı Tilia tomentosa olan bu bitkimiz hepimizin tanıdığı ıhlamur. Hoş kokusuyla tanıdığımız ıhlamur Sivas’ta yetiştiğini ve donlara karışı dayanıklı olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye’de birçok yerde bulunur. Yaşı ilerledikçe daha hızlı büyüyen ıhlamur güzel geniş gölgelik alan sağlar. Kışın yaprak döker.  Haziran- temmuz başında çiçeklenir. Çiçekleri sarı veya beyaz renkli olup sarkık bir şemsiyeyi andırır. Kuraklığa dayanıklı olup güneşli yerleri severler. Yumuşak, organik maddelerce zengin humuslu toprağa bayılırlar.

 

 

 

 

Huş: Betula alba

Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsid
Takım: Fagales
Aile: Betulaceae
Cins: Betula sp.

 

 

 

 

 

 

 

Bilimsel adı Betula olan Türkçesi ise Huş olan bu ağacımız Türkiye’de doğal olarak bulunmaktadır. Kışları yaprak döken bu ağacımız düzgün gövdelidir. Tüm huşlar ışığı severler; derin, süzek toprakları severler. Bu güzel bitki dona dayanıklıdır. Bu sayede bahçeniz de gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Acer: Akçaağaç

Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Takım: Sapindales
Aile: Aceraceae
Cins: Acer sp.

 

 

 

Bilimsel adı Acer olan Akçaağaçın 100 den fazla türü vardır. Tohumları çift kanatlıdır ve salkım halinde bulunur. Yaprakları karşılıklı dizilmiştir. Son baharda sarı- kırmızı renk alır. Özel toprak isteği yoktur. Dona karşı dayanıklıdır. Ilıman mevsimleri sever.  Yapraklarının renkleri sayesinde çok farklı bir görüntü elde eden bu güzel ağaç Sivas’ta çokça tercih edilir ve sıkça görürsünüz. Rüzgara ve kirli havaya dayanıklı olması sayesinde kent ortamına dayanıklıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Diş budak: Frexinus sp.

Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Lamiales
Aile: Oleaceae
Cins: Fraxinus

 

 

 

 

 

 

 

 

Diş budağın bilimsel adı Fraxinus. Bir çok türü olan bu bitki kışın yapraklarını döker. Yaprakları tüysüdür, karşılıklıı ve sarmal dizilişlidir. 10-30m arasında değişebilen dolgun ve düzgün gövdelidir. Sulak ve derin toprakları severler. Dona karşı dayanıklı olması Sivas’ta çokça kullanılmasının sebeplerinden biridir.

 

 

 

 

 

 

Akasya: Acacia sp

Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Fabales
Aile: Fabaceae
Cins: Acacia sp.

 

 

 

 

 

 

Bilimsel adı Acacia olanak akasyanın birçok türü vardır. Kışın yaprak döker. Bir yaprakçıktan meydana gelen bu ağacın çiçekleri çok güzeldir. Baglagillerden olduğu için havadan aldığı azotu toprağa iletir bu sayede azotça fakir olan topraklarda rahatça yetişebilir. Çabuk büyürler, sıcaklığa ve susuzluğa dayanıklıdır. Dona karşı dayanıklı olması Sivas’ta rahatça dikebileceğiniz anlamına gelir.

 

 

 

 

 

Atkestanesi: Aesculus

Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Sapindales
Aile: Sapindaceae
Tür: Aesculus

 

 

 

 

 

 

Latincesi Aesculus olan Atkestanesi olarak bilinen ağaçtır. Genelde büyük ağaçlar olarak bulunur. Çiçekleri salkım şeklinde olup mayısta açarlar. Çiçekleri gösterişlidir. Yaprakları 5 parçadır genelde. Meyveleri yenmez.  Derin ve taze topraklardan hoşlanır, soğuk iklime dayanıklıdır. Soğuğa karşı dayanıklı olması Sivas’ta çokça tercih edilmesinin başlıca sebeplerden biridir. Sıcak ve güneşli yerlere uyumludur. Gölgeden de hoşlanır.

]]>
http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/11/sivasta-dikebileceginiz-alternatif-agaclar/feed/ 0
Fidan nasıl dikilir? http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/09/fidan-nasil-dikilir/ http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/09/fidan-nasil-dikilir/#respond Tue, 09 Jan 2018 11:43:24 +0000 http://sivaspeyzaj.com.tr/?p=1625 Devamını Oku …]]> Fidan aldınız ama nasıl dikmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. Çevrenizdeki her insandan farklı bir yöntem duyuyorsunuz.  Kimisi dibine gübre koymanız gerektiğini söyler, kimisi ise tüplü (poşet veya saksılı) dikmenizi önerir. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemelisiniz.  Şimdi sizlere en kolay şekilde fidanınızı nasıl dikebileceğinizi anlatacağım.

Fidanı dikeceğiniz alanı belirledikten sonra, fidanın saksısı kadar çukur açılır.

Fidan saksısından çıkartılır.

-Açtığınız çukurun merkezine fidanı yerleştirin. Dikkat edin fidanı yamuk koymayın.

-Üstüne toprak eklenir ve iyice bastırarak sıkıştırılır.

-Bu işlemden sonra fidanın çevresine sulama çanağı açılır.

Fidana can suyu verilir.

 

İşte bu kadar basit size bu aşamada gübre vermeniz önermiyoruz. Bitkinizin gözlemleyin ilerleyen dönemlerde ihtiyaç duyarsanız kullanabilirsiniz.  Dikkat etmeniz gerekenlerden birisi ise eğer çıplak köklü fidan dikiyorsanız mevsiminde dikmenizi öneriyorum. Tüplü fidanları yılın her mevsiminde dikebilirsiniz. Yağmurlu havada dikim yapmamanızı öneriyorum.

]]>
http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/09/fidan-nasil-dikilir/feed/ 0
Meyve fidanlar hakkında sıkça sorulan sorular? http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/08/meyve-fidanlar-hakkinda-sikca-sorulan-sorular/ http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/08/meyve-fidanlar-hakkinda-sikca-sorulan-sorular/#respond Mon, 08 Jan 2018 12:52:02 +0000 http://sivaspeyzaj.com.tr/?p=1618 Devamını Oku …]]> Genel olarak meyve fidan satışında bize sıkça sorulan soruları sizin için derledik. Meyvecilik, zaman gerektiren bir olaydır. Öncelikle ister küçük bir bahçesiniz olsun isterseniz büyük meyve bahçeleriniz olsun dikeceğiniz fidanın kaliteli olması önemlidir. Biz bunun için genellikle Sertifikalı fidanları öneriyoruz. Peki, nedir bu Sertifikalı fidan; Tarım Bakanlığı tarafından, gerekli kontrolleri yapılmış, tohum tescil sertifikasyon genel müdürlüğü tarafından verilen beyanlar doğrultusunda evrakları tamamlanmış fidan demektir.  Peki ya sertifikalı fidan dikmenin ne gibi bir faydası olabilir?

1-Hastalıksız fidan almış olursunuz.
2-Kaliteli fidan dikmiş olursunuz.
3-Devlet tarafından denetlenmiş fidan dikmiş olursunuz.
4-Destekleme alabileceğiniz fidan dikersiniz.

 

Açık köklü fidan nedir?

Fidanlar aşı yerleri dışarıda kalacak şekilde toprağa gömülü halde bulunur. Bu durum bitkinin kurumaması için yapılır. Aralık-nisan aylarında köklü olarak satışa sunulur ve nisan-mayıstan itibaren sürgün vermeye başlar. Tutmama ihtimali azda olsa vardır.

 

 

 

 

 

Tüplü Fidan nedir?

Fidanların aşı yerleri toprak üzerinde kalacak şekilde tüplere dikilmiş haline denir. Yılın her mevsimi dikime uygundur. Kış aylarında gönül rahatlığıyla dikebilirsiniz. Tüplü fidan olduğundan dolayı tutmama veya da kuruma gibi bir risk kalmaz. Kökleri gelişmiş olup meyve verimine uygundur.

 

 

 

 

 

Yaşlı meyve fidanı nedir?

Yaşlı meyve fidanı diktiğiniz sene size meyve veren ağaçtır. Bu ağaçlar 5-7 yaşındadır. Ben fidanın büyümesini bekleyemem, dalından hemen meyve yemek istiyorum diyorsanız size en uygun grup budur.

]]>
http://sivaspeyzaj.com.tr/index.php/2018/01/08/meyve-fidanlar-hakkinda-sikca-sorulan-sorular/feed/ 0