Tilia tomentosa – Ihlamur

Tilia tomentosa – Ihlamur

Bu hoş kokulu şifalı bitkimizin bilimsel adı Tilia tomentosa yani ıhlamur. Vatanı Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya’dır. Türkiye’de birçok yerde bulunur ıhlamur. Gençken geç büyüyen ama yaş aldıkça büyümesi hızlanan, uzun boylu ıhlamurumuz güzel geniş gölgelik bir alan sağlar. Yaşlandıkça gövdesi koyulaşır.

Ihlamurun yapraklarını incelediniz mi? Şekli size neyi hatırlatıyor? Büyük bir kalbe benzemiyor mu sizce de? Damar acılarında beyaz tüyler bulunur. Hoş kokusuyla sizi etkisi altına alan bu ıhlamur kışın yapraklarını döker.  Sarı beyaz renginde sarkık şemsiyeye benzer şekilde çiçek açarlar. Bu çiçekleri toplayarak çay yapabilirsiniz. Şifalı bir bitki olduğunu söylemiştim size. Haziran – Temmuz başında çiçeklenmeye başlar. Isıya, dona ve kuraklığa dayanıklıdır. Dona karşı dayanıklı olması Sivas’ta yetişmesine olanak sağlıyor.  Güneşli yerleri sever.  Yumuşak, serin, organik maddelerce zengini humuslu toprakları severler. Tuzlu toprakları sevmez. Ihlamur sığ ve fakir topraklarda da yetişir hatta kuvvetli yan kökler geliştirir.

 

 

Ihlamurun üretimi ise tohum, aşı, tepe daldırma, kök sürgünü ile olur. Tohumla üretimi açıklayacak olursak meyvelerini kahverengi-sarıya döndüğünde sonbaharda ekmelisiniz veya da eğer imkânınız varsa 3-4 ay kadar soğuk katlamaya tabi tutmalısınız ardında ise ilkbaharda ekebilirsiniz..

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir