Organik gübre yapmak ister misiniz?

Bahçenizde veya balkonunuzdaki bitkiler zararlı yüzünden hastalanırlar. Envai çeşit böcek, mantar hastalığı vardır ve bu bitkinizi kötü etkiler hatta öldürebilir. Bitkiyi kurtarmak için tarım ilacı kullanmak tek çare gibi gözükebilir ama buda çok tehlikelidir. Sonuç olarak kullandığınız ilaç bir kimyasal ve bilinçsizce kullanım bitkinizi ve sizi kötü etkileyebilir.  Kimyasal ilaç tabiki kullanılabilir ama zamanında ve dozunda vermek önemlidir. Fazla doz hem bitkiye hem çevreye hem de size zarar verir. Başka çareler olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İşte size bu yazımda organik olan kendiniz evde yapabileceğiniz tarifler vereceğim. Bu tarifler çevre dostu maddeler ve çeşitli bitkilerle yapabileceğiniz bitkilerdeki böcek ve mantarlara karşı doğal bir çözüm olacak. Bu sayede bitkiniz, çevre ve sizde zarar görmüş olmayacaksınız

İlacı yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bir konu var öncelikle bitkinizin küçük bir yaprağına öncelikle fitotoksite testi yapın. Hazırladığınız karışımı püskürtme yaparak bitkiye uygulayın eğer 24 saat içinde eğer bir bozulma yoksa gönül rahatıyla kullanabilirsiniz. İlaçlamayı asla güneş altında yapmayın bu bitkinin yanmasına sebep olur. Gece de yapmanızı önermiyorum. Çünkü gece kuru olmaları gerekir eğer fungal bir hastalık varsa geceleri kuru olması gerekir.

Fungisit (mantar) hastalıkları için

Aspirin
Tohumları aspirin eritilmiş suya koyup bekletin ve daha sonrada ekin bu sayede tohumlar daha çabuk çimlenecektir.
Aspirin ve su karışımı doğal bir savunma sağlar. Aspirin bitkinin patojenler, böcek ve çevresel strese karşı direnç göstermesini sağlar. Bitkinin büyümesinde, stresli koşulları veya da hastalığın etkisini azalttığı görülmüştür.

 

 

Oksijenli su
Evde kolaylıkla yapabileceğiniz diğer bir tarif ise oksijenli sudur. Yapımı basit ve çevre dostudur. Yarım lt suya bir tatlı kaşığı oksijenli su koyup karıştırın. Daha sonra bitkilerinize püskürterek uygulayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarçınlı karışımı
2 yemek kaşığı toz tarçını yarım tl kaynar suya atın. 3-4 gün bekleteceksiniz daha sonra tülbentle süzdükten sonra kullanıma hazır.

 

 

 

 

 

 

Yağ, sabun ve karbonatlı karışımı

1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı sıvı bulaşık deterjanı
4 lt suyla karıştırın, iyice çalkalayın ve kullanıma hazır. 3 günde bir püskürterek kullanabilirsiniz. Dipnot: karbonatı az bir suyla eritmelisiniz.

 

 

 

 

 İnsektisit etkili formüller

Bitkilerdeki böcekli hastalıklara karşı kullanılır.

Çalı minesi
500 gr çalı mine (lantana camara) yaprağı 1 lt suda kaynatıyoruz daha sonrada süzüyoruz. Genelde tüm emiciler ve afitlerde etkilidir.

 

 

 

 

Tespih ağacı
2,5 tl suya 1 kg tespih ağacı tohumu koyuyoruz, tohumları koymadan önce parçalara ayırıyoruz. Çekirdeğin sert olduğunu bilmelisiniz genelde teşbih yapımında kullanılır. 48 saat boyunca suda bekletmelisiniz daha sonra süzün ve kullanıma hazır. 1 hafta 10 gün boyunca kullanın bu süze içerisinde ışık görmeyen serin bir yerde saklamalısınız.

 

 

 

 

Yaprak biti için

Bir ölçü acı biber
Bir ölçü pelin (artemisia) yaprağı
6 ölçü su
Öncelikle biberleri ve pelin yapraklarını blenderdan geçirin ve suda kaynatın. Soğuduktan sonra süzüp kullanıma hazır hale gelir. Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir. Salyangoz ve sümüklü böcek içinde kullanabilirsiniz.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir